top of page
Patroon.jpg
Patroon.jpg
Persoonlijke kraamzorg

Uw voorbereidingen

Een zwangerschap duurt 9 maanden. Dat lijkt een hele tijd, maar in de praktijk blijkt die tijd echt nodig om u voor te bereiden op het ouderschap. Hieronder hebben wij voor u een richtlijn gemaakt om alle voorbereidingen even op een rijtje te zetten:

Voorbereidingen.

7-9 maanden zwanger

 • Kit's Kraamzorg neemt contact met u op om u met raad en daad bij te staan.

 • Zijn alle benodigdheden in huis voor de bevalling?

 • Bespreek uw wensen ten aanzien van de bevalling met uw verloskundige.

 

3 weken voor de uitgerekende datum

 • Zet uw bed tijdig op klossen of kratjes, 

 • Zorg voor een zeil(tje) over uw matras, omdat de vliezen kunnen breken,

 • Denk ook aan een opgeladen fototoestel en/of videocamera en/of telefoon,

 • Zet uw koffertje klaar (voor een onverwachte ziekenhuisbevalling, zie het filmpje),

 • Houdt de telefoonnummers van kraambureau en verloskundige in de buurt,

 • Denk aan verzekeringspapieren en ponskaartje, voor een poliklinische bevalling.

1-3 maanden zwanger

 • Schrijf uzelf in voor uw kraamzorg,

 • Regel kinderopvang indien gewenst,

 • Maak een afspraak bij een verloskundige in uw omgeving,

 • Neem eventueel contact op met Moeders voor Moeders om het geluk te delen.


4-6 maanden zwanger

 • Regel alvast uw geboortekaartjes (misschien wel bij Ivana Kinkel), 

 • Vraag uw kraampakket aan bij uw zorgverzekeraar (meestal gratis), 

 • Start met zwangerschapsgym, yoga of zwangerschapsbalanstraining,

 • Maak de babykamer in orde.

Wilt u hulp bij uw eerste baby uitzet? 
Klik dan op deze PDF-link rechts naar de uitzetlijst die wij voor u samengesteld hebben.

Zoals u ziet, is er veel te doen en veel om over na te denken. Vergeet daarom niet om vooral te genieten en goed voor uzelf te zorgen.  Rust lekker uit als u moe bent, zodat u straks met een goede conditie aan de bevalling begint.

c2561a_4286241f15aa422da5147cb343d5abb4.
Praktische tips
Patroon.jpg
Patroon.jpg
Persoonlijke kraamzorg

Praktische tips wat fijn zit voor een baby

Newborn kleintjes liggen (en slapen) veel. Kies daarom comfortabele kleding, zowel qua materiaal als qua ontwerp. Natuurlijk en ademend materiaal – katoen, wol of zijde – houden de eigen lichaamswarmte van de baby vast en zijn goed lucht- en vocht doorlatend. Hoe meer lucht in het materiaal en tussen laagjes kleding, hoe hoger de isolerende werking. Wollen kleding bevat meer lucht dan katoen. Bij katoen kun je meer lucht vasthouden door je baby twee laagjes kleding met lange mouw aan te trekken, bij voorkeur mouwtjes met een aansluitend boord. Zo blijven de armpjes lekker warm en de handjes minder koud.

Praktische tips.

Het hoofdje van een baby is relatief groot vergeleken bij de rest van zijn lichaam. Een pasgeboren baby kan teveel warmte via zijn hoofdje kwijt raken, om dat tegen te gaan kun je hem een mutsje op zetten. Een mutsje geeft je kindje ook een gevoel van begrenzing en geborgenheid. Veel babymutsjes schuiven nogal, vooral naar voren over baby’s oogjes. Een capmodel met koordjes, Lindbergh-kap, blijft beter zitten en gaat ook over de oortjes van je baby. Voor je baby is dit model fijner om mee te slapen.

In tegenstelling tot horen, zien, ruiken en proeven, kan een baby met zijn hele lijfje voelen, ook met zijn hoofdje. Kijk of jouw kindje het fijn vindt om begrenzing rondom zijn hoofdje te voelen.

Tot slot: Een baby in comfortabele kleding is nóg fijner om te knuffelen :-)

Kies rompers en truitjes met een overslag, een sluiting aan de voorkant. Dat is voor je baby fijner dan kleding aantrekken over zijn hoofdje. Bij boxpakjes of jumpsuits is het handig (in verband met verschonen) als de gehele onderkant open kan.

 

Kijk of je broekjes kunt vinden met een brede, zachte en soepele boord om baby’s buikje. Gemakkelijk aan- en uit te trekken en fijn om in te slapen. Er zijn ook broekjes met een boord aan de onderkant; de pijpjes kruipen dan niet zo op en baby’s beentjes blijven lekker warm.  

 

Welke maat draagt een pasgeboren baby?

De maat is natuurlijk afhankelijk van het (verwachte) postuur van jouw baby. De meeste baby’s zullen de eerste weken maat 50/56 dragen. Kleine baby’s passen beter in maat 44 en zeer forse baby’s zullen maat 50/56 nauwelijks aan hebben.

In veel babykleding is polyester verwerkt. Polyester laat slecht vocht door. Als je baby in kleding met polyester gaat zweten, kan het vocht niet goed weg waardoor je baby koud wordt. Zorg voor een goede warmteverdeling over baby’s lijfje inclusief warme voetjes.

Baby’s verliezen vaak hun sokjes door getrappel. Broekjes met voetjes zijn in die eerste weken handig. Of maak/vraag gebreide babyslofjes, deze blijven altijd goed zitten! En welke aanstaande oma vindt dat nou niet leuk om te doen?!

Voeding
Kit's kraamzorg
Kit's kraamzorg
Patroon.jpg
Patroon.jpg

Voeding.

1. Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op de voeding van uw kindje. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kunt u samen met uw partner een keuze maken.

Wist u bijvoorbeeld dat borstvoeding vol zit met allerlei anti stoffen die uw baby beschermen? En dat er voldoende voedingstoffen en vitamines in zitten om je kindje wel een half jaar volledige borstvoeding te kunnen geven? Daarnaast is het gratis! En altijd direct op de juiste temperatuur beschikbaar!

Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingsorganisaties. Deze staan hieronder vermeld. Via Facebook of andere media zijn er ook groepen waarbij u heel laagdrempelig verhalen en ervaringen van andere moeders kunt lezen.

2. Direct na de geboorte ligt uw baby lekker bloot tegen u aan.  Het harde werken zit er op. u kun eindelijk kennis maken met uw kleintje! We zorgen voor rust, zodat u alle tijd heeft om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Ook als u niet hebt gekozen om borstvoeding te geven is huid op huid contact van groot belang voor u en uw kindje.

3. Uw pasgeboren baby voelt uw warme huid en gaat vaak al tijdens het eerste contact op zoek naar de borst. Als uw baby  ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst zelf vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.  Wij noemen dit ook wel

“het gouden uur”

Als uw baby binnen één uur na de bevalling aanlegt, slaat hij dit als het waren op in zijn hersentjes. Zo weet hij de volgende keer vaak goed hoe hij weer aan de borst moet drinken.

Nachtvoeding

5. De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. Meestal 8-12 uur per dag. uw baby is er nog niet klaar voor om hele lange blokken te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij de eerste weken. Wij zorgen dat u tussendoor voldoende kunt rusten.

6. Bijvoeding is haast nooit nodig als uw baby gezond en voldragen is en daarbij effectief drinkt. Colostrum en borstvoeding bevat heel veel gezonde vetten en voedingstoffen voor een gezonde groei en ontwikkeling van uw baby. Daarnaast heeft uw baby voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24-48 uur. Samen met u als ouders en met uw verloskundige houden we goed in de gaten of alles goed gaat met uw baby. Zo nodig zullen we u informeren als bijvoeding noodzakelijk mocht zijn.

7. We leggen uit welke houdingen prettig zijn om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij.  Wel moeten uw borsten vaak de eerste dagen even wennen. Goed aanleggen voorkomt een hoop ongemakken. Wij zorgen ervoor dat u in de loop van de kraamweek helemaal zelfstandig en zonder grote problemen uw baby kan voeden. En dat u weet waarop u moet letten.

8. Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunt u tijdelijk niet bij elkaar zijn en/of uw baby is nog niet in staat om goed te drinken. En wordt de zorg tijdelijk van ons overgenomen door het moeder en kind centrum/ ziekenhuis. Ook daar is goede hulp rondom de borstvoeding aanwezig. Wij staan in goede contacten met hen. Bij uw thuiskomst zullen wij indien nodig contact met hen hebben voor aanvullingen op de overdracht die jullie mee naar huis krijgen.

Wij beschikken direct over allerlei borstvoedingshulpmiddelen. Borstkolven kun je bij ons kosteloos gebruiken. Indien nodig kan er altijd een lactatiekundige geadviseerd worden. Wij hebben goede contacten met lactatiekundigen uit de regio.

 

9. Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. Daarnaast kost het zuigen op een fopspeen veel energie waardoor een kindje misschien te moe is voor de borst. Het kan ook zijn dat ze  minder vaak borstvoeding krijgen omdat ze voedingen missen. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen en ook nog geen fles te geven. Indien uw baby toch bijvoeding nodig heeft doen we dit doormiddel van een cupje of vinger-voeden.

 

10. Na afloop van de kraamtijd kunt u voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau en of de lactatiekundige. We geven u ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Deze hulp is gratis, u vindt ze op www.borstvoeding.nl 

Daarnaast heeft snel en frequent aanleggen nog meer voordelen:

 • de baby krijgt direct het (colostrum  eerste borstvoeding) binnen. Dit colostrum bevat veel anti stoffen en heeft een laxerende werking waardoor uw baby snel zijn darmen zal legen. Met als voordeel dat hij minder kans heeft om geel te worden.

 • De baarmoeder zal door het drinken aan de borst goed kunnen samen trekken waardoor bloedverlies beperkt blijft en u minder kans op infectie hebt.

Flesvoeding

De meest natuurlijke voeding voor uw kindje is en blijft moedermelk. De belangrijke stoffen die moedermelk bevat zijn goed voor u en uw kindje. 

Als u door omstandigheden uw kindje geen borstvoeding kunt, of misschien wilt geven is flesvoeding het alternatief.

Met flesvoeding wordt bedoeld : volledige zuigelingenvoeding of ook wel kunstvoeding genoemd. De samenstelling van flesvoeding is vastgelegd in de Warenwet. Het maakt daarom dus niet uit welk merk u kiest.

 

Krijgt uw kindje straks flesvoeding dan zullen wij ook hier u in begeleiden en wegwijs maken rondom de zorg die daarbij komt kijken. Ook bij flesvoeding is het belangrijk dat uw kindje veel huid op huid contact heeft.

Wil u meer weten over het geven van borstvoeding?

Bijvoorbeeld:

Wat zijn nu de verschillen tussen borst en flesvoeding?

Hoe lang kunt u afgekolfde borstvoeding bewaren?

Of over kolven op het werk?

De onderstaande site's hebben goede informatie.

www.borstvoeding.com

www.borstvoedingnatuurlijk.nl

www.lalecheleague.nl/

Kraamzorg
Nieuwetijdskinderen

Kit`s Kraamzorg wil u graag op veel vlakken ondersteunen

Het is dan ook daarom dat wij ook professionele borstkolven hebben zodat wij u snel en vakkundig advies kunnen verlenen en gelijk kunnen handelen mocht door omstandigheden de borstvoeding gekolfd moet worden

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. We raden u aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft uw baby ook ander voedsel nodig. u kuntborstvoeding blijven geven zo lang als u en uw baby willen.

bottom of page